Den fysiska arbetsmiljön spelar stor roll för medarbetares hälsa, välbefinnande, trivsel och kreativitet. Många komponenter ska samverka för att göra miljön så god som möjligt. När du inreder ditt kontor har textilier och dess upphängning en väsentlig funktion att fylla.


När valet av textil till dina gardiner är gjort är det lätt att tro att ”allt” är klart. Det är dessvärre långt ifrån sant då valet av gardinskena är ett viktigt beslut som inte bör lämnas åt slumpen. Det finns inbyggda skenor och stänger samt dekorstänger som framhäver dina gardiner och skapar fina kontraster i inredningen. Det finns också motoriserade system som styrs med strömbrytare på vägg alternativt med en fjärrkontroll.


Syfte och behov
Som med allt annat bör du fundera igenom syfte och behov när du står inför valet att välja gardinskena. Syfte och behov styrs naturligtvis av var i lokalen skenan ska monteras. Vill du dra dina gardiner manuellt eller passar det bäst med eldrivna? I ett mötes- och konferensrum kan motoriserade system vara att föredra. Med en enkel knapptryckning kan du snabbt mörklägga utan att störa mötet.


Vill du ha synliga skenor eller vill du bygga in dem? Att bygga in gardinskenor taket kräver planering och den tanken bör helst vara med redan i stadiet då byggritningar tas fram. Ett enklare sätt att bygga in gardinskenor på är att montera kornischer där skenan istället göms.


Måttbeställning
Att måttbeställa gardinskenor efter behov är ett sätt att slippa kompromissa på design och funktion. Såväl tak- som väggmonterad skena går att måttbeställa. Inte heller behöver en skena vara rak om du inte vill det. Kanske kräver ditt behov bockade skenor, sett till både funktion och design.


Montering
Hur du vill – och kan – montera dina gardinskenor är också något du behöver fastställa innan du fattar beslut om vilka skenor du ska köpa. En gardinskena är inte per automatik något som ”bara” kan sättas upp.


Att montera gardinskenor i taket är vanligt vid fönster men också då man använder sig av textil som rumsavdelare. Takskenor är sällan komplicerade att montera även om det finns hänsyn att ta till exempelvis fönsterbrädor och utanpåliggande rör. Vill du montera dina skenor i väggen behöver du ta hänsyn till om det går rör i väggarna. Kika gärna i lokalens byggritningar.


Tänk på att utanpåliggande rör, till exempel ventilationsrör, kan medföra att gardinskenan behöver monteras utanför röret och pendlas ner från högsta punkt.